December: geen idee waar het geld blijft?

December; maand van gezelligheid en samenzijn. Toch zien veel mensen er tegenop. Niet alleen tegen de obligate familiebezoekjes, maar ook omdat het één van de duurste maanden van het jaar is. Als je geen cent te makken hebt is dat geen leuk vooruitzicht. Kadootjes, lekker eten; hoe ga je het in hemelsnaam allemaal betalen? Je zorgen maken over geld geeft veel onrust en stress. Verander je je mindset over geld dan verandert ook je gedrag.


Toen Caroline, één van mijn cliënten, bij me kwam was ze in grote paniek en uitgeput tegelijk. Door eenmalig onverwachte kosten leefde ze jarenlang met een tekort op haar banksaldo. Altijd rood staan leverde haar enorm veel stress op, het gevoel dat er nooit iets extra kon. Ze was niet in staat om op het tekort in te lopen. Haar mindset was: Ik kan het niet, geld is ingewikkeld, ik kijk gewoon zo min mogelijk naar de cijfers. Dat hielp echter niet. Toen ze bij me kwam sliep ze slecht en kwam niet meer tot rust, ook niet tijdens haar vakantie. De vermijding van pijn en angst door niet naar haar geldzaken te kijken, maakte het probleem alleen maar groter. Ook al kan ze prima haar eigen leven regelen, zoals Caroline met geld omgaat is ze nog onvolwassen. Diep van binnen wil ze het liefst dat een ander haar geldzaken regelt en wil ze er zelf zo min mogelijk mee te maken hebben. Dat ze zo is geworden heeft wel een reden: ooit heeft ze onbewust besloten dat het beter is om ‘klein’ te blijven. Bij onszelf dat gedrag veroordelen helpt niet. Begrijpen dat we toen niet anders konden wel. Door te kijken wat nodig is om toch je eigen geldzaken te beheren en regelmatig te controleren, doorbreek je oud gedrag.

Dat is niet gemakkelijk, want in het geval van Caroline is dat gekoppeld aan angst en een gevoel van onvermogen. De hulp van een maatje of professionele hulp kan nodig zijn om oud gedrag te veranderen. Caroline maakte zelf een spaarplan en binnen een paar maanden was de roodstand opgeheven en kon ze, al was het in kleine stappen, een buffer gaan bouwen voor onvoorziene kosten. Rust en lekker slapen was het gevolg. Het zijn ideeën over geld die onrust, stress en zorgen veroorzaken. Door te gaan zien dat je een diepgewortelde overtuiging over geld hebt en jezelf leert begrijpen komt een opbouwende waarheid aan het licht: dat je vrij bent, niet schuldig en geen schaamte hoeft te hebben. Dat je zelf verantwoordelijk bent en dat ook kunt omzetten in daadkracht. Door dat proces verandert je geldgedrag. Door deze nieuwe mindset aan te nemen, stroomt niet je bankrekening meteen vol, maar komt er wel rust en vertrouwen. En sta dan niet verwonderd als dat een positief effect heeft op je financiële situatie.Tijdens de workshop Geld en Emotie leer je wat voor geldtype je bent en hoe je een andere houding met geld kunt aannemen. December 2015 wordt dan weer een maand om naar uit te kijken. Gelukkig Nieuwjaar!

Winter shopping

 

Dit vind je misschien ook leuk...