Archetype De Imperiumbouwer

Heb je er alles voor over om je doel te bereiken? Soms is dat macht, soms veel geld en soms allebei? Dan heb je in belangrijke mate de eigenschappen van het De Imperiumbouwer, een van de acht financiële Archetypes .
De Imperiumbouwer is een visionair, denkt altijd vooruit en heeft een doel. Het zijn krachtige doeners, gefocust en krijgen veel voor elkaar. Deze kwaliteiten van de Imperiumbouwers zijn immens belangrijk als er iets moet gebeuren in de wereld.
Maar net als bij andere financiële Archetypen, er is ook een valkuil. Diep van binnen zijn Imperiumbouwers ervan overtuigd dat ze gelukkig zullen worden als het doel is bereikt. Ze vergeten daarmee in het nu te leven. Ze werken keihard en zijn zeer gedreven,  eisen veel aandacht van anderen en hebben weinig aandacht voor hun omgeving. In het uiterste geval offeren ze alles op voor hun droom: hun relatie, hun kinderen en hun vriendschappen. Ze willen steeds meer geld of macht en ze oogsten daarvoor vaak weinig sympathie. Ze streven naar aandacht maar daaronder vooral naar erkenning en hebben een lage eigenwaarde. Onder de oppervlakte zit de angst om niet goed genoeg te zijn, niet waardevol. Hun diepste overtuiging is: ik ben pas iemand als ik mijn doel heb bereikt. Dat uit zich vaak in het verkrijgen van veel geld en macht. Het doel schuift echter steeds op, dat is de pijn van De Imperiumbouwer. De relatie met geld is dus een metafoor voor nooit genoeg. Om echt tevreden en gelukkig te worden is het van belang dat dit Archetype bij zichzelf onderzoekt wat hij of zij werkelijk wil bewijzen en wat is mijn eigenlijke doel?

Veel Imperiumbouwers zijn zo op zichzelf gericht dat ze hun vermogen tot mededogen zijn verloren. Eigenwaarde wordt weer hersteld te verbinden met de buitenwereld. Reserveer naast geld om zelf te genieten, geld om te besteden aan anderen, geliefden, goede doelen, hulpbehoevenden, daar waar de wereld volgens jou beter van wordt.

 

Dit vind je misschien ook leuk...