De Onschuldige

“Ik heb gewoon niks met geld”, hoor ik haar zeggen, tijdens een sessie. Ze worstelt al jaren met geld. De inkomsten en uitgaven matchen niet met elkaar en het lukt haar niet om te sparen voor de dingen die ze zo belangrijk vindt: een weekendje weg, de sport voor de kinderen. “Ik snap geld gewoon niet”. Als het allemaal te veel wordt vertelt ze zichzelf dat het leven te kort is om je zorgen te maken over geld.

Haar uitspraken en het gedrag zijn typerend voor een geldarchetype dat ik ‘De Onschuldige’ noem. Dit archetype heeft niet geleerd hoe geld te verdienen, hoe over te houden en hoe controle te houden op de uitgaven. Veel Onschuldigen hopen dat het vanzelf oplost, dat het zo’n vaart niet zal lopen of dat iemand anders het wel zal oplossen. Ze hopen op de Jackpot of een andere financiële meevaller.
De spirituele Onschuldigen hopen soms dat God of de Kosmos het op zal lossen voor ze. Natuurlijk zijn meevallers altijd mogelijk. In de praktijk echter worstelen deze Onschuldigen vaak met schulden, onderwaardering en een tekort. En als het niet wordt erkend ook met hun partner. Vaak zijn het zorgers en helpers of kunstenaars en onderschatten ze de waarde van hun eigen kwaliteit. Het kan ook zo zijn dat dit Archetype wel geld heeft maar het niet kan beheren.

Als ik verder in gesprek ga met haar, dan blijkt al snel dat ze in haar jeugd niet heeft geleerd hoe om te gaan met geld. Er waren grote problemen met een van de andere kinderen in het gezin en alle aandacht ging daarheen. “Dan is het niet gek dat je dit gedrag en deze overtuigingen hebt ontwikkeld”, zeg ik.

Er is een manier om overzicht en financiële rust te gaan ervaren. Het begint met je ervan bewust te worden dat je iets hebt gemist en dat je daarom een houding ten opzicht van geld hebt aangenomen die je destijds paste. Als je wilt stoppen met het geworstel met geld gaan we allereerst je overtuigingen over geld onderzoeken en daarna de gemiste ervaring ophalen. Er is misschien een reden om het niet leuk te vinden maar er is geen reden meer om het niet te kunnen.

Dit vind je misschien ook leuk...