Archetype 1 : ‘De Bewaker’

Jouw persoonlijke relatie met geld kun je beter leren begrijpen door middel van archetypen. Het zijn er acht: De Bewaker, De Plezierzoeker, De Idealist, De Spaarder, De Ster, De Onschuldige, De Verzorger en de Imperiumbouwer.  Bijvoorbeeld: Denk je  vaak dat je geld opraakt? Dat je te veel uitgeeft? Dat je moet blijven werken anders komt er niks van je terecht?  Heb je spaargeld nodig om problemen in de toekomst op te lossen en kun je moeilijk van je geld genieten?  Dan zul je je herkennen in het archetype van De Bewaker, een geldtype dat zich vooral zorgen maakt en veel piekert als het over geld gaat.

De oerbron van de bewaker is de drang te overleven. Iedereen heeft in zijn of haar jeugd wel een pijnlijke ervaring rondom geld. Dat heeft in het geval van De Bewaker geleid tot het verlies van veiligheid en vertrouwen.  Er heerst onbewust een dreiging van verlies van veiligheid en geborgenheid. Geldangst is in dat geval angst om niet te overleven, om ‘in de goot te belanden’. Het komt zowel bij welvarende als niet welvarende gezinnen voor.  Soms geven we onbewust geld de schuld van die ervaring en moet geld ons daarna ook redden van de ondergang. Sparen en zuinigheid zijn dan de beste manier om de angst te bezweren. De zorgen verdwijnen echter niet. De bewaker wordt geplaagd door wat hij of zij voelt, wil controle en denkt voortdurend: ‘wat- als…..’. De zelfopgelegde regels rondom geld maken van het leven een gevangenis.

Het goede nieuws: De Bewaker beschikt over belangrijke kwaliteiten als het gaat over omgaan met geld en dat is zorg en waakzaamheid. En beschikt daarnaast over een sterke intuïtie voor de signalen van financieel risico.

Hoe kan je relatie met geld verbeteren:

Het gepieker en het lijden stopt als De Bewaker leert de ware angst rondom geld onder ogen te zien en te ontspannen. Het probleem is dat De Bewaker geen of nauwelijks financiële besluiten kan nemen, hij of zij bevriest. In actie komen met aanvankelijk kleine financiële experimenten is een begin op weg naar ontspanning. Gun jezelf iets om van te genieten, voel wat het je doet en breidt dat langzaam uit.

 

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...